Teljesen mindegy, hogy fürdés után lezuhanyoztad-e a kádat, attól az néhány nap alatt bekoszolódik: elég, ha csak olajos fürdőt veszel, vagy hajat mosol.

A kád aljára és falára így is, úgy is lerakódnak a szürke foltok, amiket aztán hiába dörzsölgetsz szórakozottan zuhanyozás közben a lábujjaiddal. Igen, a kádat, zuhanytálcát rendszeresen kell tisztítani, hogy csillogó fehér maradjon. Sajnos az erre szolgáló vegyszerek se nem olcsók, se nem környezetbarátok, ha viszont előveszi a nagyi házi praktikáit, garantáltan pénztárca- és környezetkímélő lesz a végeredmény.

 1. Mosószóda és ecet

  Szórj egy nedves mosogatószivacsra mosószódát, és sikáld át vele a kádat. Miután ez megvan, önts egy szórófejes palackba húsz százalékos ecetet, és fújd be vele a kádat. Hagyd rajta néhány percig, majd menj át rajta vizes szivaccsal. Ha szükséges, a végén zuhanyozd le a kádat. A mosószóda rendkívül jó tisztítószer, mert olcsó és egyszerűen megbirkózik mindenféle zsíros folttal, akár szappan az eredete, akár olaj.

 2. Szódabikarbóna és ecet

  Spricceld be húsz százalékos ecettel a kezelendő felületet, és hagyd állni minimum tíz percig. Utána egy nedves szivacsra szórj szódabikarbónát és töröld át vele a kádat. A végén zuhannyal öblítsd le.

 3. Lustáknak ecetfürdő

  Annak is van tippünk, aki utál súrolni, és egyszerűbben szeretné megoldani a kád, valamint a látványosan és gyorsan vízkövesedő csaptelepek takarítását. Engedj a kádba fürdővizet, de most ahelyett, hogy elfekszel benne, önts bele két flakonnyi húsz százalékos ecetet. (Ez a mennyiség teli kádra vonatkozik). Hagyd hatni legalább fél órán keresztül, majd engedd le a vizet.

 4. Bórax és citromsav

  Ezt az eljárást nem annyira kedvelem, de csak azért nem, mert irtózom a bórax állagától, ezért ritkán használom. A keverék viszont tényleg hatásos, és ha más éppen nincsen itthon, ha kelletlenül is, de előveszem. Keverj annyi citromsavat a bóraxhoz, hogy kenhető pépet alkosson, majd ezzel súrold ki a kádat. A végén jó alaposan öblítsd ki vízzel.

 5. Konyhasó és ecet

  Erre a legjobb a nagyon apró szemcsés konyhasó, hogy ne karcolja össze vele a kádat. Keverd el a sót ecettel úgy, hogy amolyan menzai tejbegríz állaga legyen, majd sikáld ki vele a kádat. A jobb eredmény érdekében sikálás után hagyd hatni az anyagokat körülbelül tíz percig, és csak ezután zuhanyozd le a masszát.

 6. Citromsav és ecet

  A por alakban kapható citromsavval hintsd be a kádat, majd a húsz százalékos ecetbe mártott szivaccsal habosítsd fel. A végén az egészet hideg vízzel öblítsd le. Ez a szer meglehetősen agresszív, ezért mindenképpen használj kesztyűt a művelet alatt!

 7. Gyógyszertári alkohol

  Az alkohollal is roppant egyszerűen csillogóvá varázsolhatja a szanitert. Permetezd be vele a kádat, és nedvesíts be vele egy nedvszívó rongyot is, amivel még át is törlöd a felületet. Ettől kezdve már nem lesz gondod a káddal, mivel az alkohol elpárolog. Ez egyébként tökéletesen fertőtleníti a kádat, én a vécéülőkét is ezzel a módszerrel szoktam tisztítani!

 8. Ammónia és víz

  Önts egy pohár ammóniát két liter vízhez, és az így kapott eleggyel töröld át a kádat/csapot. Hagyd rajta tíz percig, majd töröld le a felületet tiszta, hideg vizes szivaccsal. Ennél a keveréknél csak arra vigyázz, hogy ne forró vízbe keverd el az ammóniát, mert szúrós szaga van, és nem kellemes (meg persze nem is egészséges) belélegezni a forró gőzét.

  Forrás:
  www.sokszinuvidek.hu
  www.divany.hu